Friday, February 25, 2011

6 CARA MEKARKAN CINTA JARAK JAUH



Sayangkan anak tangan-tangankan, 
sayangkan isteri tinggal-tinggalkan. 



Above quotes really meant to me...ahaks~~....demi mencari rezeki yang halal, wifey have to be left out here with my happy family...Alhamdulillah, I owned a happy family which undeerstand me well...ahaks~~...somehow, i never regret of having this kind of relationship...rs sgt happy dengan perkahwinan jarak jauh ni...rindu pun keep growth...hihihi 
Yesterday x sempat nak read up any article...bz tahap puaka...today sempat bc this web....http://www.anuarmustaffa.com/6-cara-mekarkan-cinta-jarak-jauh/
Web ni cter pasal....6 cara mekarkan cinta jarak jauh....wweeee~~...gud for me then....=)...tq

  

Elak Cemburu Buta

Dalam situasi berjauhan, kepercayaan adalah elemen paling penting. Pastikan hubungan bersifat terbuka dan tiada perkara diselindungkan. Cipta beberapa peraturan asas yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. Agar hubungan tidak menjadi dingin, nyatakan kekerapan untuk saling berhubungan. Selain itu, dapatkan cuti lebih awal untuk menyambut hari-hari istimewa bersama.
*by having faith and trust to your partner...insyaAllah, everything gonna be fine...kadang2 terjelesh lebey tu konpem ada...tipu kalo aku cakap xde...auta seh!! kalo x jelesh, cam x kisah n x sayang plak kan...juz dun be too much je...hubby understand me well...nak2 keje cheti ni, mmg dok jmper org jew....mcm2 jenis n mcm2 pe'el...as long as kita sedar status as a wifey orang and jaga akhlak...insyaAllah, sumer perfect jew!!=)

Belajar Menerima Hakikat
Tiada pasangan yang mahu hidup berasingan namun jika sudah itu takdirnya, terimalah hakikat dengan terbuka. Jangan tertekan bahkan cuba mengeratkan hubungan dengan apa cara sekali pun. Usah berfikiran negatif dengan menganggap situasi sebegini hanya menjadi batu penghalang. Sebaliknya anggaplah ia dapat membantu memantapkan hubungan memandangkan anda dapat merasai betapa pentingnya si dia dalam hidup anda.
*Allah swt tao ape yang Dia berikan dan takdirkan kepada kita...setiap ape yg Dia berikan surely ada hikmah behind all that...kita kena sabar n tabah tok terima qada' dan qadar Allah swt...be positive is totally important...=)

Aplikasikan Teknologi Terkini

Terdapat pelbagai teknologi baru yang dapat menghubungkan pasangan yang berjauhan. Ia bukan saja mudah, malah tidak perlu mengeluarkan kos. Jika berkelapangan, hantarkan emel kepada si dia. Selain mudah, ia juga boleh disimpan dan dibaca semula apabila rasa rindu mula menguasai diri. Hantarkan juga gambar terbaru kepada pasangan agar ingatannya terhadap wajah cantik atau kacak anda tidak pudar begitu saja.
* musfirah's current practice....skang i dah tao gune gtalk, skype...n mcm2 lar...bler dah "berchenta" jarak jauh ni bru musfirah mule INTO technology...sblm ni xpenah kisah pn...hahahaha...gud28x

Bercerita & Berkongsi Masalah

Sikap suka menyembunyikan sesuatu hanya akan mendatangkan bala. Cara sebaik-baiknya ialah bercerita dan berkongsi masalah. Dalam masa yang sama tanyakan pendapatnya. Usah memendam rasa kerana pasangan pasti akan dapat menghidunya. Lebih baik berterus-terang sebelum pasangan berasa curiga dan merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan perhubungan anda.
* musfirah rules in relationship is be transparent...nk buat ape skali pun, sekecik2 bnda skali pn, make sure u let ur hubby and wifey know....KNOW FIRST....jgn bg dia tao dr org laen...let him/her be the first to know....kalo dia lmbt tao and tao plak dr org laen....from wateva source skali pn, this will make he/she hurts deeper!! sumer tu mmg bala jew...hukhukhuk...bt hal seh

Tolak Isu Remeh-Temeh

Sudahlah tinggal berjauhan, bergaduh pula. Situasi ini boleh menjadi parah jika tindakan tidak diambil. Memandangkan anda sukar untuk bersua, elakkan daripada bertekak tentang perkara yang remeh-temeh. Kebanyakannya akan naik angin jika pasangan tidak menelefon pada waktu yang dijanjikan. Usah ikutkan hati kerana mungkin si dia sedang sibuk dan perlu menyelesaikan beberapa perkara terlebih dulu. Anda seharusnya bertenang dan tanya dengan nada yang lembut.
*bagusnyer long distance relationship ni is, kalo gaduh...dua2 bleh cool secara "sendirian berhad" terlebih dahulu....kalo ada depan mata, nnt lg nk prolong the quarrel kan...hikhikhik...Tq Allah =)...one more thing, ask is better then accuse....=)

Rancang Kejutan

Dalam mencintai seseorang, anda perlu berfikiran kreatif agar cintanya terhadap anda akan menjadi lebih mendalam. Untuk itu, apa kata anda rancang satu kejutan romantis untuk si dia. Kejutan tidak bermaksud anda perlu mengeluarkan kos, sebaliknya yang kejutan ringkas sudah cukup bermakna.
Lebih menarik jika anda dapat merancang percutian mengejut bersama. Jika perlu, minta pertolongan daripada ahli keluarga atau teman rapat bagi memastikan ia benar-benar satu kejutan.
*hubby used to do all this...musfirah x leh nk plan surprise sgt...coz hubby ni psychic sket...susah nk rahsia, dia dah tao sgt cmner wifey dia act kalo hiding something from his knowledge...nmpk sgt aku xleh menipu...hukhukhuk... but, i'll try my best incek suami tok berjaya surprise kan awak...hahahahah


Having Rurizalakmal as my one and only husband is worth than anything else in this whole wide world....=)...Musfirah sayang and cinta Rurizalakmal seadanya dia....heart him a lot....=)

1 comment:

MommyAqil said...

best jugak kan mus cinta jarak jauh even kerinduan mmg tahap gaban kan..aku sempat merasa 9 months je utupun takdelah jauh sgt pon kan!ahahahah..(tp nk jugak!!)so hopefully ko baik-baik je,,n pastinya aku rindu gilew2 nk jmpa ko...


***????dah ade baby ke dear???tak citer dgn aku pn!!sedihhhh