Friday, November 02, 2012

HIS FIRST HAND WRITING


Dearest anak bijak umi ngan abi skang ni sangat 'pantang' nampak pen or pencil....cepat je dia nk grab..bukan dia nak kisah sangat ngan mainan dia tu...haiissshhh





Hihi...good start actually...and doa2 sangat sampai bebler pun perangai dia camni...

Books and pencil is his best buddy (^^,)










Since dia eager sangat nk pegang pencil...so, this is his first ABC...guided by umi...definitely lorrr...=)




Kalo tak guide ini lar yang terjadi...hahaahhaah...

Haziq's fine motor skill is very good, says Doctor Anthony...his Pediatrician




We both heart him so much...

Semoga Allah swt memberi kami berdua kekuatan dan kesenangan dalam membimbing anak2 ke arah jalan yang diredhai Allah swt and semoga anak2 umi and abi menjadi anak2 yang cemerlang dunia dan akhirat....AMINNNNN


Thursday, October 25, 2012

G6PD




Since friend of mine baru mengadu yang anak dia ada G6PD and she is too worried about her newborn sons, therefore I eager to know what is G6PD all about. My cousin's son pun ada G6PD ni jugak.

Alhamdulillah, Haziq not being diagnose to have this disease....but yet as a mother, I have to know what is G6PD...eventhough anak kita xde G6PD ni, but yet kena amek tao jugak....

Better to know rather than ignore....(^^,)

Perhaps below information might be fruitfull to us....enjoy reading


a) G6PD

G6PD (Glokosa – 6 – Fosfat Dehidrogenase) merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubat-ubatan tertentu ataupun makanan.

Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang selalunya dialami oleh bayi lelaki. Para ibubapa tidak perlu risau jika anak mereka mengalami kekurangan G6PD ini kerana pada dasarnya ia tidak merbahaya.

Pesakit yang mengalami kekurangan enzim G6PD akan menjadi anemia apabila terdedah kepada bahan-bahan yang boleh menyebabkan sel darah merah mereka 'pecah' (hemolisis) contohnya seperti ubat gegat naftalena, tumbuhan kekacang (kacang parang) dan ubat anti-malaria.


b) Bagaimana ia dapat dikesan?

Setiap bayi yang baru dilahirkan, contoh darah meraka akan diambil untuk dianalisis seperti jenis darah, kekurangan G6PD, tahap bilirumin dan sebagainya.

Contoh darah diambil dari tali pusat bayi. As early as that stage, these G6PD can be detected.

Selalunya bayi yang mengalami G6PD akan mendapat jaundice (demam kuning) pada hari pertama kelahiran lagi.

So, parents will be advised by doctor to stay at least 5 days for the sake of monitoring your child level of jaundice....parent jangan nak pandai2 mintak kuar awal, okeyhhhh...better to sacrifice for your kids....jangan nak jadi doctor plak!!!

Cause, if tahap bilirumin terlalu tinggi sehingga tidak dapat diterima oleh bayi, permindahan darah mesti dilakukan. Biasanya darah akan diambil dari bapa bayi tersebut.


c) Treatment and Cure


Ibubapa kepada bayi/sesiapa sahaja yang mengalami kekurangan G6PD handaklah memberitahu doktor setiap kali menerima rawatan bagi mengelakkan penggunaan ubatan yang salah.

Cuba juga elakkan diri daripada memasuki kawasan yang diketahui mempunyai unsur-unsur ubat gegat seperti di tandas awam.

Pengidap mungkin akan mengalami sesak nafas jika cukup lama menghidu ubat gegat tersebut.


Biasanya apabila meningkat dewasa, seseorang yang mengalami kekurangan enzim G6PD kan dibekalkan dengan “rantai perubatan” yang menandakan pemakainya adalah kekurangan G6PD. Ini boleh membantu jika berlakunya kecemasan di mana pemakainya tidak dapat memberitahu sediri doktor yang merawatnya.

Makesure, your child aware on this especially when they grown up later.


d) Symptoms G6PD

Masalah G6PD ni dalam keadaan biasa selalunya kita tak nampak apa-apa kesan atau tanda pada seseorang itu.
Selalunya masalah ini dikesan bila seseorang itu mula mengalami demam kuning, letih-lesu dan jugak menunjukkan tanda kurang darah (anemia) selepas makan fava bean ataupun setelah ubat-ubatan tertentu dimasukkan ke dalam badan mereka.
Tanda-tanda nyata:
- Sesak nafas, pitam, sakit belakang, pening, menggigil, pneumonia, kencing berdarah/kuning pekat.

e) Larangan-larangan for G6PD

Kacang Parang
Ubat gegat
Ubat Anti-Malaria
Ubat Gatal
Ubat-ubat yang tidak boleh dimakan oleh pesakit yang mengidap G6PD:-
- Primaquine
- Chloroquine
- Quinine
- Sulfanilamide
- Sulphacetamide
- Sulphapyridine
- Sulphamethoxazole (Bactrim)
- Dapsone
- Nitrofurantoin
- Ciprofloxacin
- Methylene Blue
- Nalidixic Acid
- Napthalene ( Moth balls)*
Further information can be find at below link:-

http://kidshealth.org/parent/general/aches/g6pd.html
http://mpaweb.org.my/article.php?aid=98


Mommies yang ada info lagi pasal G6PD ni...share eh...thank you

Saturday, October 20, 2012

MOTHERHOOD JOURNEY





Muhammad Haziq Akmal dah reached one (1) year old....dah tido asing pun dengan umi...(^_^)

But, before transfer him to cot, I akan tido kan dia dlu....sebab tdo sangat lasak, sampai jatuh katil bagai...so, to be safe...tido lar anda di dalam cot...hihihih

And his habit is, bler dia dah terlelap...dia akan gapai2 tangan dia...sambil pejam mata n touch me...just to ensure that I am next to him...then dia tdo balik, dengan nyenyak nyer

Soooo sweetttttt...

Dia just nak rasa I ada kat sebelah dia sahaja....even tak bukak mata pun...



Kalo dia terjaga masa dalam cot, dia bukak mata and tengok I ada...dia akan tido balik dengan sendirinyer...hihihihihi...tak payah tepuk2 dah....


Dearest Haziq, umi will always be by your side...no matter what....and selagi umi tak tutup mata, you can always rely on me and cry on my shoulder....(^^,)





Umi teramat sangat menyayangi Muhammad Haziq Akmal.




Thursday, October 18, 2012

CONFINEMENT LADY : PART 1

Morning buddy...(^^,)...Happy Thursday

Today posts will be more on confinement. Since I'll be in my 'pantang' period in month of January 2013...InsyaAllah...therefore mama did asked me to find at least someone who can take care of me in 1 month time if only incek suami is not around...

Masa Haziq dulu, mama baru start school holiday...but, time 2nd one ni...mama baru nak start school...tu yang dia concern sangat tu...huhuhuhu....dia kata mama just nak kak long jaga diri n pantang betol2 masa confinement period nanti....badan nak pakai lama tu...hukhukhukhuk

Now I dah start survey few of confinement lady. Below yang famous, which i do raed from others blog and googling itself :-


a) IREE TOUCH - http://ireetouch.com - need to call or email Kak Ida at 012 - 281 6016 for pricing and availability.




b) JEMARI TRADITIONAL - http://www.rawatanbersalin.blogspot.com/ 



     - they got few packages as below


A) PAKEJ TINGGAL BERSAMA

1) 7 Hari RM 1,000.00
3x Urutan Bersalin,
7x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
7x Terapi Sinar Infrared
1x Lulur Herba
Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2x Sehari Mandi dan Urut Bayi
Penjagaan Bayi: : Mencuci Pakaian Ibu dan Bayi dan Menukar Lampin Bayi


2) 14 Hari RM 1,900.00
6x Urutan Bersalin,
14x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
7x Terapi Sinar Infrared
2x Lulur Herba
3x Bertangas
Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2x Sehari Mandi dan Urut Bayi
Penjagaan Bayi: : Mencuci Pakaian Ibu dan Bayi dan Menukar Lampin Bayi


3) 21 Hari RM 2,800.00
9 x Urutan Bersalin
21x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
7x Terapi Sinar Infrared
3x Lulur Herba
6x Bertangas
Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2x Sehari Mandi dan Urut Bayi
Penjagaan Bayi: :Mencuci Pakaian Ibu dan Bayi dan Menukar Lampin Bayi


B) PAKEJ SEPARA PENUH

1) 3 Hari RM 700.00
3x Urutan Bersalin
3x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
3x Terapi Sinar Infrared
Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2 x Sehari Mandi dan Urut Bayi

2) 7 Hari RM 1,400.00
7x Urutan Bersalin
7x Penyediaan Mandian Herba, Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
7x Terapi Sinar Infrared
1x Lulur Badan
Memasak Masakan dan Minuman Pantang
2 x Sehari Mandi dan Urut Bayi


C) PAKEJ BASIC

1) 3 Hari RM 500.00
3x Urutan Bersalin
3x Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
3x Terapi Sinar Infrared
1x Sehari Mandi dan Urut Bayi

2) 7 Hari RM 1,200.00
7x Urutan Bersalin
7x Bertungku, Ikatan Kain Bengkung
7x Terapi Sinar Infrared
1x Sehari Mandi dan Urut Bayi


- Perkhidmatan di atas bermula dari 9.00 pagi hingga 4.00 petang
- Perkhidmatan hanya diberikan pada hari bekerja sahaja.
- Pakej diatas termasuk tambang hanya bagi yang tinggal berdekatan dengan aliran Komuter dan LRT sahaja.Penambahan tambang akan dikenakan bagi yang tinggal jauh dari aliran yang tersebut.

Bahan yang dibawa Pembantu Penjagaan :Minyak Urut, Batu Tungku, Herba Mandian, Herba Lulur, Herba Bertangas dan Alat Sinar Terapi sahaja
They can be contact at 012-2431966 atau jemaritradisional@yahoo.com


c) SHADIRA MALAY POST NATAL TREATMENT - http://shadirabeauty.com/blog
    - ni pun cam ok...but seems like at the high side je pricing dia...huhuhuhu
    - contact them at shadira_pnb@yahoo.com.my or 012-214 1780 / 012-287 8212


Providing Qualified Nurses for your Assistance at your Own Home Comfort.

  • To Assist New Mother in Bathing Sponging & etc.
  • To Assist and Administrating Hygiene Care – Episiotomy & etc.
  • Preparing Light Healthy Meal for New Mother.
  • Caring Assistance especially for New Mothers who has C-Sect.
  • Giving New Mother A Comfort Treatment – Foot Therapy, Head, Neck & Shoulder Massage, Warm
  • Compress Therapy.
  • Assisting in Abdomen Wrapping.
  • Monitoring Vital Sign (Blood Pressure, Body Temperature, Heart Beat Rate).
  • The Daily Treatment Package


HOME CARE-STAY IN

A) 7 DAYS PACKAGE RM 1,500.00

Mother
3x Traditional Body Massage (Urut Tradisional), Daily Herbal Bath Preparation (Mandian Herba), Warm Stone Therapy (Bertungku), Tummy Binding (Ikat Bengkung), Red Infrared Therapy Light (Sinar Infrared Merah), Herbal Food and Drink Preparation and 1x Body Scrub (Lulur Badan).
Newborn
Daily Baby Bath & Massage, General Work – Baby Day Care, Diaper Changing, Boiling Feeding Bottles/Equipment, Washing Mother and Baby Cloths.

B) 14 DAYS PACKAGE RM 3,000.00

Mother
6x Traditional Body Massage (Urut Tradisional) , Daily Herbal Bath Preparation (Mandian Herba), Warm Stone Therapy (Bertungku), Tummy Binding (Ikat Bengkung), 7x Red Infrared Therapy Light (Sinar Infrared Merah), Herbal Food and Drink Preparation and 2x Body Scrub (Lulur Badan).
Newborn
Daily Baby Bath & Massage, General Work – Baby Day Care, Diaper Changing, Boiling Feeding Bottles/Equipment, Washing Mother and Baby Cloths.

C) 21 DAYS PACKAGE RM 4,500.00

Mother
9x Traditional Body Massage (Urut Tradisional), Daily Herbal Bath Preparation (Mandian Herba), Warm Stone Therapy (Bertungku), Tummy Binding (Ikat Bengkung), 7x Red Infrared Therapy Light (Sinar Infrared Merah), Herbal Food and Drink Preparation and 3x Body Scrub (Lulur Badan).
Newborn
Daily Baby Bath & Massage, General Work – Baby Day Care, Diaper Changing, Boiling Feeding Bottles/Equipment, Washing Mother and Baby Cloths.


- Benda2 ni kter kena prepare :-
   a) Tummy Wrapping Cloth (Kain Bengkung
   b) Jamu Set (Set Bersalin – Jamu Makan,Tapel, Param, Pilis)
   c) Body lotion
   d) Telon Oil and other relevant materials.

- They bring along their Product, Tools & Equipment:-   
   a) Bathing Herbs (Bunjut Herba Mandian – Kering)
   b) Body Scrub (Bahan Lulur)
   c) Massage Oil (Minyak Urut)
   d) Dry Tangas (Peralatan & Bahan Tangas Kering)
   e) Red Infrared Therapy Light (Lampu Sinaran Merah)

- They said other product that we may consider to have during Confinement are like:-
   a) Herbal Slimming Cream (Krim Pelangsing Badan)
   b) Herbal Compress Ball (Bunjut Tuam Pasir)
   c) Healing Herbs for Drink (Rempah Ratus – Akar Kayu Minum)
   d) Feminine Wash (Bunjut Cucian Intim)
   e) Baby Herbal Compress Ball (Bunjut Tuam Bayi)
   f) Jaundice Bath Herbs (Herba Mandian Bayi Kuning) and etc



By the way, RED INFRARED THERAPY LIGHT tu tok ape and macam maner??hihihih
Mommies yang pernah guna khidmat Confinement Lady ni, do let me know where I can find one...(^^,)

Thanx in advance dear darling (^^,)

Tuesday, October 16, 2012

PREMIUM BEAUTIFUL CORSET FEATURES

Some people loves to know the features of a certain product before they do buy it. Since I used to be asked by this kind of questions, hence I'm putting it in my own word to actually describe the best in PB corset, indeed.

PREMIUM BEAUTIFUL CORSET FEATURES

* The corset was specially design for 70% health and 30% beauty.
* Instant body shaping and slimming, while promote improved blood circulation and higher metabolic rate.
* Though each set is made of highly quality, but it comes with a LIFETIME WARRANTY.
* PB is the pioneer in using Far Infrared Rays (FIR) technology in women lingerie.
* Recommended by 3 International Chiropractic Associations.
* PB corset promote highest level of comfort.

WHAT IS FAR INFRARED RAYS (FIR)? DO THEY HARM TO US?

* Far Infrared Ray is one of the ‘good’ energy wave that comes from our Sunlight. 
* Unlike the ‘bad’ waves such as Ultraviolet & Microwaves which is harmful if we do exposed to it.
* FIR can provide positive effects and is proven to be beneficial to humans. 
* FIR has also been widely accepted as alternative therapy for various diseases.
* Feel free to read up more about FIR at below link – http://www.farinfraredmedical.org/


Feel free to call me at 019-2828599 for FREE FITTING and FREE CONSULTATION (^^,)

Saturday, October 13, 2012

MOTHERHOOD EXPO (^^,)




Happy weekends dear blogger ..... =)


Have a blast one....


Pejam celik, pejam celik dah nak masuk 7th month plus pregnancy dah...padan lar cepat sangat semput skang ni...huhuhuhu...but somehow, thanks Allah swt sebab tummy not that big, so easy to carry and easy to handle Haziq...which now dah sangat lasak...huuhhhhhh....baby Alhamdulillah sihat even tummy tak besar....


Neighbour I pun tak realize I preggy...7 month plak tu...opssss.....


Since it is weekend and yet I'm finishing up my office work from home...ni sumer sebab MC dua hari last week....perghhhhh, workload cam ampehhhh...ngan manusia2 yang semakin ampeh kat ofis tu lagi...yang cina sah2 perangai cina, yang melayu pun nak buat perangai cam cina...payah dah tu.....*sighs*....simple policy je musfirah ni, aku x kaco ko, ko jgn kaco aku...once ko dah kaco aku, mendapat lar ko nanti...hmmmm


Aahhh....maleh nk pkir pasal office yang getting sucks tu....buat semak je


Now I'm browsing any of the motherhood expo/warehouse sales...hihihi...nak pegi memborong barang-barang anak...(^^,)




Somewhere in October takde...nearest one pun in November and early December  (^^,)


1) EG Mother, Baby & Kidz Expo 2012 - 2nd until 4th November 2012 @ PWTC

2) 4th Maternity and Children Expo 2012 - 30th November until 2nd December @ Midvalley


those yang have more information regards to this, inform me eh...especially maner2 expo/warehouse sales up to December 2012...December baby is coming out already...hihihi...can't wait

Thanks in advance guys =)





Tuesday, October 09, 2012

HAZIQ'S UPCOMING ONE YEAR OLD


Owh, God...my dearest son dah nak masuk 1 year old...cepatnyer....ummi x prepare pe lagi ni sayang...nak celebrate on the same day...but abi xde plak...so, kena lar postponed...hihihhi

nak buat cake ape eh for him...as off now, yang ummi tao Haziq suke Handy Manny



Haziq sangat suke dengan pic tools yang Handy Manny hold tu...hihihi...nak berpomen cam abi lar jugak tu..anak bapak sungguh...

Ummi kena browsing dah ni cake for little one...hihihi...even dia kecik lagi, but 1 year old birthday...its a MUST to celebrate...yeayyyyy



cantek nyer cake2 ni...*ummi dah mule semangat*...hahahahha

kalo ada sape2 yang tao maner nak buat cake fondant cantek and sedap, roger2 wey...need to book it the soonest







sumer cantek...abiiiiiiiii, tolong pilih =)